5 sfaturi pentru a te bucura de un somn odihnitor
Importanța unui somn odihnitor nu mai are nevoie de nicio prezentare. Lipsa odihnei îți afectează capacitatea de concentrare, performanța la locul de muncă și ușurința cu care faci față provocărilor cotidiene. Multe persoane întâmpină dificultăți în a se trezi dimineața, din cauza odihnei insuficiente.
Chiar dacă nu există o rețetă general valabilă pentru a dormi bine noaptea, unele sfaturi îți pot fi de ajutor, precum cele prezentate în continuarea acestui articol.
-
Evită cofeina cu câteva ore înainte de culcare
Prezentă în cafea, unele ceaiuri, ciocolată sau băuturi carbogazoase, cofeina este un stimulent care te ține treaz și afectează adormirea. Îți recomandăm să eviți consumul băuturilor pe bază de cofeină cu 4 până la 6 ore înainte de culcare.
Alături de cofeină, este indicat să nu fumezi sau să te expui la fumul de țigară, întrucât acesta afectează calitatea somnului. Fumatul, fie activ, fie pasiv, duce la dificultățile adormire sau somn fragmentat. În plus, este de preferat să renunți la alcool înainte de somn. Deși acesta poate induce adormirea, mărește numărul trezirilor pe durata nopții.
-
Folosește o pernă și o saltea adecvate
Ai putea crede că o pernă moale este perfectă pentru a nu-ți deranja somnul. Ei bine, acestea nu sunt întotdeauna o alegere inspirată. Cel mai potrivit este să optezi pentru o pernă cu memorie, care se mulează după forma capului și se adaptează la poziția acestuia pe toată durata nopții.
În plus, acest tip de pernă este disponibilă într-o varietate de densități, pentru a oferi capului și gâtului susținerea adecvată. Nu în ultimul rând, ea este proiectată pentru orice poziție de dormit, pentru ca tu să menții o postură corectă a corpului și să eviți durerile de spate.
Alături de o pernă adecvată, ai nevoie de o saltea pe măsură, care să fie confortabilă și să elimine punctele de presiune excesivă. Dacă încă nu ai o astfel de saltea, poți opta pentru toppere. Acestea asigură poziția corectă a corpului pe durata somnului și sunt ușor de transportat, putând să le iei cu tine oriunde, chiar și atunci când mergi în concediu.
-
Evită televizorul sau telefonul
Dormitorul este spațiul destinat odihnei, iar asocierea lui cu alte activități creează probleme de adormire sau de menținere a somnului. Lumina emanată de televizor, tabletă sau telefon afectează calitatea somnului, din cauza faptului că reduce producția de melatonină.
Acesta este un hormon indispensabil adormirii, insuficiența lui ducând la apariția tulburărilor de somn.
-
Fără sport seara
Deși sportul oferă numeroase beneficii organismului, practicarea acestuia seara, cu 3-4 ore înainte de culcare, nu este recomandată. Cel mai potrivit este ca seara să optezi pentru exerciții fizice mai ușoare, precum yoga, pilates sau tai chi.
-
Acordă atenție alimentației
În zilele mai aglomerate, poți fi tentat să mănânci o masă mai copioasă seara, însă aceasta va influența ușurința cu care vei dormi. Solicitarea sistemului digestiv va duce la neliniște pe durata somnului.
Include orez, ovăz și produse lactate în masa de seară, deoarece acestea vor produce substanțe chimice care favorizează adormirea. În plus, este indicat să eviți consumul excesiv de lichide seara, pentru a nu fi nevoit să îți întrerupi somnul ca să mergi la baie.
Analizează propriul tău ritual de culcare, identifică care sunt cauzele care pot duce la o calitate diminuată a somnului și încearcă să le eviți pe cât posibil. Îmbunătățirea lui va aduce doar beneficii în calitatea vieții tale, de la productivitate, la o stare de spirit mai bună și o putere ridicată de concentrare.